SUMMA ARTIUM: A Summa Artiumról Testületek és munkatársak Summa Artium Díj Etikus Adománygyűjtő Szervezet
SZOLGÁLTATÁSAINK: TAO-támogatás FUNDUS Támogatói Alapok Vademecum Hírlevél és Könyvklub Vállalati programok Támogatások lebonyolítása Útisz Galéria Summárium
PORTFÓLIÓ Aktuális projektünk Korábbi projektek Fortepan on-line fotóarchívum Budapest folyóirat Kulturális Obszervatórium
REFERENCIÁK Vállalati programok TAO-támogatás Támogatóink és partnereink
MAGÁN ALAPOK Polgár Krisztina Emlékalap Hangszertéka Alap Király István Alap
KAPCSOLAT 1054 Budapest, Honvéd utca 3.
(a híres Bedő Ház)
+36 1 318-3938
Adományozás nekünk és projektjeinknek

Summa Artium Kultúratámogató Magánalap

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Summa Artium Kultúratámogató Magánalap
Autonóm Kultúra pályázata
kulturális és művészeti szervezetek számára

 

A Summa Artium támogatni szeretné, hogy a kultúra és a művészetek a hazai társadalom legtágabb körében a mindennapok része lehessen, segíteni szeretné Magyarország kulturális sokszínűsége, az alkotói szabadság és a művészetek függetlenségének megőrzését, elsősorban olyan független és újító projektekhez, valamint kiemelkedő szakmai munkát végző műhelyek munkájához való hozzájárulással, amelyek értékszempontokon kívül eső megfontolásból nem jutnak elegendő közpénz támogatáshoz.

A pályázók köre: jogi személyiséggel rendelkező, magyarországi kulturális és művészeti szervezetek. Egy szervezet a jelen pályázati felhívásra maximum két pályázatot nyújthat be.

A pályázat közzétevője az állami kultúratámogató szerepvállaláson túlmutató, azt kiegészítő feladatot vállal, ezért a pályázaton nem vehetnek részt állami vagy önkormányzati tulajdonban levő szervezetek, kiemelt vagy nemzeti státuszú színházak és előadó-művészeti társulatok, valamint olyan magántulajdonú szervezetek, amelyeknek fenntartója az állam, vagy valamely önkormányzat.

A következő kategóriákban lehet pályázatot benyújtani:

1. Színház és tánc (a pályázatok beadási határideje lejárt)

  1.  Minőségi színházat középiskolásoknak – iskolai terekben. Tantermi színházi/táncművészeti projektek szemléjének támogatása — pályázat szervezők részére

 

A pályázaton olyan szemlék szervezői vehetnek részt, amelyeken hivatásos és független előadó-művészeti társulatok vagy alkotóművészek mutatják be új színházi nevelési/színházpedagógiai programjukat (tánc- és bábszínházi előadásokat is beleértve), és a szemle hozzájárul ezen alkotások megvalósításához, majd középiskolai helyszíneken való előadásához, vagy már létező előadások továbbjátszását segíti középiskolákban. A szemlén legalább tíz előadást kell bemutatni, és a pályázó szervezőnek vállalnia kell, hogy a támogatásként elnyert összeg legalább 80%-át a szemle szakmai zsűrije által kiválasztott előadások középiskolai játszására fordítja. Az elbírálás során előnyben részesülnek azok a pályázatok, amelyek biztosítják, hogy a programban részt vevő előadások közül minél több eljusson vidéki középiskolákba is.

 

Pályázatonként elnyerhető támogatás: 5-20 M Ft.

 

Pályázatot jogi személyiséggel rendelkező szervezetek, a szemlék szervezői nyújthatnak be.

 

A támogatásban részesülő szemlék megvalósítási határideje: 2020. május 31.

 

  1. Támogatás már bemutatott színházi és táncelőadások továbbjátszásához

 

Pályázatot jogi személyiséggel rendelkező, hivatásos független társulatok, valamint befogadó helyek nyújthatnak be, a 2019/20-as évadra szóló, részletes továbbjátszási tervvel.

 

Pályázatonként elnyerhető támogatás: 2-8 M Ft.

 

A pályázaton nem vehetnek részt állami vagy önkormányzati tulajdonban levő intézmények, kiemelt vagy nemzeti státuszú színházak, társulatok és ezek produkciói.

 

  1. Független színházi, táncszínházi szemlék létrehozása – pályázat szervezők részére

 

A pályázaton olyan magyarországi színházi vagy kortárs táncszínházi szemlék megvalósításának támogatására pályázhatnak a szervezők, amelyeken hivatásos és független társulatok vagy előadó-művészek vesznek részt, a 2018/2019-es évadban bemutatott, vagy a szemlén első alkalommal bemutatásra kerülő előadásaikkal.

 

Pályázatonként elnyerhető támogatás: 5-8 M Ft.

 

Pályázatot jogi személyiséggel rendelkező szervezetek, a szemlék szervezői nyújthatnak be.

 

A támogatásban részesülő szemlék megvalósítási határideje: 2020. május 31.

 

  1. „Hiteles helyek” megerősítése


A pályázat célja olyan autonóm, kulturális vagy művészeti szakmai szervezetek, az alkotómunkát információval, szervezőmunkával, háttér biztosításával segítő műhelyek strukturális támogatása és kapacitásfejlesztése, amelyek egy-egy terület egészét szolgálják, és munkavégzésüket, szervezeti működésüket forráshiány akadályozza.

 

Pályázatonként elnyerhető támogatás: 3-7 M Ft.

 

Pályázatot jogi személyiséggel rendelkező szakmai szervezetek nyújthatnak be (szakszervezetek és más érdekképviseletek nem vehetnek részt a pályázaton).

 

A támogatásban részesülő pályázatok megvalósítási ideje a 2019. október – 2020. szeptember időszak.

 

  1. „Kortárs művészet a szabad ég alatt”

 

A pályázat célja 2020-ban megrendezésre kerülő, független, kortárs művészeti fesztiválok támogatása.

 

Pályázatonként elnyerhető támogatás: 3-5 M Ft.

 

Pályázatot jogi személyiséggel rendelkező szervezetek nyújthatnak be.

 

A pályázaton nem vehetnek részt a túlnyomóan könnyűzenei jellegű fesztiválok, sem vásárok.

 

  1. „Kortárs képzőművészet az emberekhez közelebb”

 

A pályázat célja hivatásos képzőművészek vagy művész csoportok társadalmi üzenetet közvetítő kortárs képzőművészeti projektjeinek támogatása. Az elbírálás során előnyben részesülnek a független helyeken megvalósuló, együttműködésen alapuló, a kelet-közép-európai nemzetközi kapcsolatokat vagy a civil társadalmat építő pályázatok.

 

Pályázatonként elnyerhető támogatás: 1-5 M Ft.

 

Pályázatot jogi személyiséggel rendelkező szervezetek nyújthatnak be.

 

A támogatásban részesülő projektek megvalósítási határideje: 2020. augusztus 30.

 

5. Autonóm kulturális és művészeti szervezetek projekt támogatása (a pályázatok beadási határideje lejárt)

 

A pályázat célja bármely kulturális, művészeti ágban tevékenykedő, hivatásos szervezetek nagy hatósugarú és társadalmi visszhangot kelteni képes, a társadalmi kohéziót és a szolidaritást elősegítő kulturális, művészeti projektjeinek támogatása.

 

A pályázatonként elnyerhető legnagyobb támogatási összeg: 10 M Ft.

 

Pályázatot jogi személyiséggel rendelkező szervezetek nyújthatnak be.

 

A támogatásban részesülő projektek megvalósítási határideje: 2020. június 30.

 

*******************************************************************************

 

A támogatások pénzügyi forrását az Open Society Initiative for Europe biztosítja a Summa Artium Nonprofit Kft-n keresztül, ami így közvetetten külföldi forrásnak számít.

 

Teljes pályázati összeg: 340 000 000 Ft.

 

Pályázni kizárólag a Summa Artium honlapján található Summárium on-line regisztrációs adatlapon lehet, a pályázatok beküldési határideje:

az 1. Színház és tánc a,b,c pályázati kategóriákban 2019. július 26. 24:00 óra,

a 2. „Hiteles helyek” megerősítése kategóriában 2019. augusztus 2. 24:00 óra,

a 3. „Kortárs művészet a szabad ég alatt” kategóriában 2019. szeptember 27. 24:00 óra,

a 4. „Kortárs képzőművészet az emberekhez közelebb” kategóriában 2019. augusztus 9. 24:00 óra,

az 5. Autonóm kulturális és művészeti szervezetek projekt támogatása kategóriában 2019. július 30. 24:00 óra.

 

A benyújtott pályázatokról a Summa Artium Kuratóriuma hoz döntést egy színházi és egy képzőművészeti szakértői testület javaslata alapján, az 1, 2, 5. pályázati kategóriákban 2019. szeptember végéig, a 3, 4. pályázati kategóriákban október végéig. A döntésről minden pályázót elektronikus úton értesítünk, a támogatott pályázatok listáját közzétesszük a Summa Artium honlapján.

**********************************************************************

Útmutató
 a Summa Artium Kultúratámogató Magánalap
Autonóm Kultúra pályázatához kapcsolódó Summárium on-line adatlap kitöltéséhez.

Pályázati kategória választás
Egyszerre csak egy kategóriát lehet kiválasztani, és egy szervezet maximum két pályázatot nyújthat be a jelen felhívásra.

1. A pályázatot benyújtó szervezet adatai
A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.

2. A pályázat ismertetése
A pályázat tárgya: A pályázati program elnevezése, amihez támogatást kér a pályázó szervezet.
A megvalósítás időtartama: Az az időtartam, ami alatt a pályázatban kért támogatási összeget felhasználja a pályázó, és megvalósítja a tervezett programot.
A pályázat rövid ismertetése: A tervezett pályázati program rövid bemutatása, a legfontosabb célok, jellemzők és közreműködők ismertetése. Tantermi szemlék esetében a szemle felépítése, lehetőség szerint a résztvevők felsorolása. Szakmai szervezet esetén a szervezet helyének, szerepének és célkitűzéseinek jellemzése a hazai intézményrendszeren belül, és annak kifejtése, hogy miképpen járul hozzá a szervezet a pályázat elnyerése után a független művészeti intézményrendszer működéséhez, gazdagodásához. Művészek esetén szintén kérjük részletezni a pályázat tartalmát: a művész(csoport) korábbi tevékenységének bemutatása, a projekt témája, helye, szerepe. Terjedelem: 500 – 800 szó.

 

Költségvetés

A költségvetés mezőibe kérjük, csak számjegyeket írjon (kivéve a 300 szavas indoklás).

A pályázatban Áfa elszámolására csak akkor van lehetőség, ha a pályázó nem Áfa visszaigénylő.

A pályázati terv megvalósításához szükséges teljes összeg: A projekt teljes költségvetése, szervezeti támogatás esetén az éves működési költség.

Saját forrásból rendelkezésre áll: A pályázati projekt vagy szervezeti működés költségeire fordítható összeg, a pályázó szervezet saját vagyonából. Ide értendő a jegybevétel összege is.

Külső forrásból rendelkezésre áll: A pályázati projekt vagy szervezeti működés költségeire fordítható összeg, már leszerződött pályázati, támogatói, szponzori hozzájárulásból.

 

A kért támogatás összegének felhasználása

Személyi költségek: Bérek, megbízási díjak, azok járulékai, egyéb személyi jellegű költségek.

Dologi költségek: Pl. rezsi, telefon, kis értékű eszközök beszerzése, vásárolt szolgáltatások értéke, azaz számla ellenében kifizetett díjak.

Felhalmozási kiadás: Tárgyi eszközként elszámolandó, jellemzően nagyobb értékű (100 ezer Ft egyedi beszerzési érték fölötti) eszközök beszerzése.

 

Nem kérhető támogatás ingatlanvásárláshoz, hiteltörlesztéshez, köztartozás rendezésére.

 

A költségvetési tételek indoklása: Kérjük, sorolja fel, hogy milyen személyi közreműködőkre, milyen dologi és tárgyi eszközökre fordítanák a fentebb megadott összegeket.

 

Információ a pályázatokkal, az adatlap kitöltésével kapcsolatosan a 318-3938-as telefonszámon kérhető, munkanapokon 9-16 óra között.

Kérjük, a pályázat benyújtását ne hagyja az utolsó pillanatra, mivel a rendszer túlterhelődhet és emiatt esetleg nem érkezik be időben a pályázata. A határidőn túl beérkezett pályázatokat érdemi bírálat nélkül elutasítjuk.

 

***************************************************************************

 

Önnel együtt, a kultúra támogatásával tehetünk a gazdagabb és boldogabb társadalomért!

Csatlakozókat keres a

Summa Artium Kultúratámogató Magánalap

Ha tenne azért,

  • hogy a kultúra és a művészetek társadalmunk legtágabb körében a mindennapok része legyen,
  • ha fontos Önnek hazánk kulturális sokszínűségének megőrzése,
  • az alkotói szabadság biztosítása,
  • a művészetek függetlenségének fenntartása,

csatlakozzon támogatóként a Summa Artium közhasznú szervezet által működtetett Kultúratámogató Magánalaphoz.

A most életre hívott Alap erejét a hazafias és lokálpatrióta szellemű összefogás adja, amely felismeri az állami feladatokon túlmutató, azokat kiegészítő szerepvállalásban rejlő lehetőséget: közös céljaink érdekében, több támogató csatlakozásával egy-egy területen jelentős hatást fejthet ki a támogatói közösség, elsősorban olyan független és újító projektekhez való hozzájárulással, amelyek értékszempontokon kívül eső megfontolásokból nem jutnak elegendő közpénz támogatáshoz.

Hogyan lehet csatlakozni?
Az Alap kizárólag magánszemélyek és magántulajdonban levő szervezetek adományaiból működik, közpénz támogatásért nem folyamodik. Az Alap várja újabb mecénások csatlakozását: adományozni lehet átutalással a Summa Artium 16200010-10093081 számú bankszámlájára. Kérjük, a közleményben tüntesse föl: Adomány a Kultúratámogató Alap számára, és adja meg e-mail címét vagy telefonszámát, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot a támogatási igazolás kiállítása végett, illetve, hogy beszámolhassunk az Alap tevékenységéről. Ha kérdése van, keresse munkatársainkat a Summa Artium elérhetőségein.

A pályáztatás
Az Alap a rendelkezésére álló pénzösszeget nyílt pályázatok útján osztja ki. A támogatási területeket a Summa Artium Alapítvány kuratóriuma határozza meg, és szükség esetén szakkuratórium bevonásával alakítja ki a pályázati feltételeket, majd dönt a benyújtott pályázatok támogatásáról, évente maximum négy alkalommal.

Működési költségek, átláthatóság
A Summa Artium a beérkezett adományok összegének 93%-át teljes egészében az Alap célja szerinti pályázati támogatásokra fordítja. Az elmúlt időszak támogatásait folyamatosan közzétesszük a Summa Artium honlapján.

További információ: T (06 1) 318 3938