SUMMA ARTIUM: A Summa Artiumról Testületek és munkatársak Summa Artium Díj Etikus Adománygyűjtő Szervezet
SZOLGÁLTATÁSAINK: TAO-támogatás FUNDUS Támogatói Alapok Vademecum Hírlevél és Könyvklub Vállalati programok Támogatások lebonyolítása Útisz Galéria Summárium
PORTFÓLIÓ Aktuális projektünk Korábbi projektek Fortepan on-line fotóarchívum Budapest folyóirat Kulturális Obszervatórium
REFERENCIÁK Vállalati programok TAO-támogatás Támogatóink és partnereink
MAGÁN ALAPOK Polgár Krisztina Emlékalap Hangszertéka Alap Király István Alap
KAPCSOLAT 1054 Budapest, Honvéd utca 3.
(a híres Bedő Ház)
+36 1 318-3938
Adományozás nekünk és projektjeinknek

Summa Artium Kultúratámogató Magánalap

TÁJÉKOZTATÓ

Az Autonóm Kultúra pályázat 

3. "Kortárs művészet a szabad ég alatt" kategóriájának eredményéről.

A felhívás ezen kategóriájában harmincnyolc érvényes pályázatot nyújtottak be, az összes támogatási igény 163 084 800 Ft volt. A színház/tánc (Fuchs Lívia, Fáy Miklós és Cziboly Ádám), valamint a képzőművészeti (Spengler Katalin, Zsikla Mónika és Mélyi József) szakmai tanácsadó testületek javaslata alapján a Kuratórium (Barna Imre, Gyimesi Zsuzsa, Kornai Gábor, Spengler Katalin és Török András elnök) tíz pályázat számára, összesen huszonhat millió forint támogatást szavazott meg. A támogatásban részesülő pályázatok listája az oldal alján levő linkről tölthető le.

 

TÁJÉKOZTATÓ

Az Autonóm Kultúra pályázat

1. Színház és tánc, 2. Hiteles helyek megerősítése, 4. Kortárs képzőművészet az emberekhez közelebb és 5. Autonóm kulturális és művészeti szervezetek projekt támogatása kategóriáinak eredményéről.

Az öt kategóriában közzétett felhívás négy kategóriájában összesen 361 érvényes pályázatot nyújtottak be, több mint kétmilliárd forint támogatási igénnyel. A Summa Artium Kuratóriuma elbírálta a kérelmeket, és 93 pályázat támogatásáról határozott.

A határozathozatal során komoly nehézséget jelentett a rendelkezésre álló keret többszörösére rúgó támogatási igény. A két szakmai tanácsadó testület (színház/tánc: Fuchs Lívia, Fáy Miklós és Cziboly Ádám, valamint képzőművészet: Spengler Katalin, Zsikla Mónika és Mélyi József) és a Kuratórium (Barna Imre, Gyimesi Zsuzsa, Kornai Gábor, Spengler Katalin és Török András elnök) következetesen igyekezett érvényesíteni az érték, szakmai hitelesség, társadalmi hasznosság és rászorultság együttes elvét. Sajnos, sok támogatásra érdemes pályázat kiszorult a támogatottak köréből, de bízunk benne, hogy a Magánalap jövőre is jelentkezhet pályázati felhívással.

Ehhez az szükséges, hogy a lehetséges hazai támogatók felismerjék, hogy a kultúra és a művészetek, és azon belül is kiemelten a független terület finanszírozása nem függhet egyedül az állami támogatásoktól. A legtöbb fejlett országban az állam mellett jelentős súllyal jelennek meg a magántámogatók a kultúrában, kiegészítve vagy kisegítve a támogató államot, hogy azokon a területeken segítsenek, amelyek a kultúrpolitika prioritási listájának végére szorulnak, vagy ahol az állam nem vállalja a kockázatot. Azt a kísérletező, új utakat kereső, gyakran provokatív és megosztó, társadalmi kérdéseket felvető formát, amely mondanivalójával a mai közönséghez szól, és biztosítja a terület frissességét, leginkább a függetlenek képviselik. Napjainkban Magyarországon a kultúra és a művészetek magántámogatói azzal a kihívással szembesülnek, hogy hagyják-e a függetleneket végképp a létezés peremére csúszni, vagy felkarolják őket. A Summa Artium Kultúratámogató Magánalap az utóbbihoz kínál lehetőséget, segítséget.

A jövő évi kortárs művészeti fesztiválok számára meghirdetett „Kortárs művészet a szabad ég alatt” kategória pályázati határideje szeptember 27. volt, eredményhirdetése október végére várható.

A pályázókat rövidesen értesítjük az eredményről.

A támogatásban részesülő pályázatok listája letölthető az alábbi linkről.

A Summa Artium Kultúratámogató Magánalap 2019 évi Autonóm Kultúra pályázatának támogatója az Open Society Initiative for Europe.

Kapcsolódó dokumentumok:
Név Típus Méret  
Útmutató elszámoláshoz pdf 234 KB » Letöltés
Elszámoló tábla xls 44 KB » Letöltés
Támogatásban részesülő pályázatok - Színház és tánc, Hiteles helyek, Kortárs képzőművészet, Autonóm projektek pdf 254 KB » Letöltés
Summa Artium logó jpg 696 KB » Letöltés
Támogatásban részesülő pályázatok - Kortárs művészet a szabad ég alatt pdf 283 KB » Letöltés
A lezárult pályázati felhívás szövege pdf 440 KB » Letöltés