SUMMA ARTIUM: A Summa Artiumról Testületek és munkatársak Summa Artium Díj Etikus Adománygyűjtő Szervezet
SZOLGÁLTATÁSAINK: TAO-támogatás FUNDUS Támogatói Alapok Vademecum Hírlevél és Könyvklub Vállalati programok Támogatások lebonyolítása Útisz Galéria Summárium
PORTFÓLIÓ Aktuális projektünk Korábbi projektek Fortepan on-line fotóarchívum Budapest folyóirat Kulturális Obszervatórium
REFERENCIÁK Vállalati programok TAO-támogatás Támogatóink és partnereink
MAGÁN ALAPOK Polgár Krisztina Emlékalap Hangszertéka Alap Király István Alap
KAPCSOLAT 1054 Budapest, Honvéd utca 3.
(a híres Bedő Ház)
+36 1 318-3938
Adományozás nekünk és projektjeinknek

FUNDUS Támogatói Alapok

Donor Advised Fund szolgáltatás Magyarországon magánszemélyeknek és vállalatoknak.


Támogatásra szánt pénzét szakértelemmel kialakított stratégia alapján, átlátható feltétel rendszer és döntéshozási mechanizmus szerint kezeljük.


A program biztosítja, hogy a támogatások a támogató által meghatározott névhez kötődjenek, ily módon megörökítve a támogató vagy családtagja nevét. Mindez a sokakat elriasztó adminisztrációs nehézségek nélkül.


Hogyan?

  • A programban résztvevő magánszemély vagy vállalat támogatásra szánt keretét elkülönített számlán, önálló magánalapként kezeljük, a támogató előírásai szerint. A program lebonyolítására javaslatot teszünk, és megvalósíthatósági tervet készítünk. A teljes támogatási-pályázati ciklusokat az előkészítéstől az elszámolásig lebonyolítjuk, így a támogató csak az általa kívánt mértékig vesz részt a munkában - ha úgy kívánja, csak az örömben és a köszönetben részesül.

  • Miben is különbözik az ALAP és az ALAPÍTVÁNY?
    Az alapítvánnyal szemben, amelyet az alapító nem vonhat vissza, és a klasszikus értelemben a rendelkezésre bocsátott vagyon hozadékából gazdálkodik, az alap valamely rendszeres pénzforrás gyűjtésére, majd szabályszerű elköltésére hivatott. Egyszerűen úgy lehet megfogalmazni, hogy minden évben feltöltődik pénzzel, és minden évben el is költi a befolyó pénzt mindaddig, ameddig forrása biztosított.

  • Mennyibe kerül?
    A befolyó támogatások 5-7%-át fordítjuk az alapok működtetésére, az alapok finanszírozói által kitűzött célok megvalósításának összetettségétől függően.

  • Összefoglalva: A Fundus program lehetőséget ad arra, hogy hosszú távú kötelezettségek és adminisztráció nélkül próbálja ki, milyen is lenne, ha egy saját névhez kötődő, saját alapítványon keresztül folytatna támogatói tevékenységet. A támogatói magánalap különösen alkalmas néhány éven át folytatott támogatói tevékenységre, de a támogató döntése szerint évente, vagy rendszeresen megújítva, akár évtizedeken át is fenntartható.

  • A külső szervezet által kezelt támogató magánalapok létrehozása nem saját találmány, számos nyugat-európai országban találhatunk jó példákat. Ezek közül talán a legismertebb a hollandiai Prins Bernhard Cultuurfonds, amely jelenleg kétszáznál is több ilyen magánalapot kezel. A Summa Artium küldetése, hogy növelje a kultúra magántámogatását Magyarországon, és a kultúratámogató magánalapok gyakorlatának meghonosításával is ezt a célt szeretnénk szolgálni.